Teknoloji ve Tasarim kaynak sitesi

151,104 Mesaj 16,737 Konu- Gönderen: 47,644 Üye - Son üye: pokimon
BİLİMAstronomi ve UzayYıldız Kayması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yıldız Kayması  (Okunma Sayısı 700 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
karadeniz rüzgarı
öğrenci
Küçük Laleler

Karizma : 622

Konu Sayisi: 324

Y@vuz'un ve Ülkü Çoban'ın küçük l@lesi

« : Ocak 23, 2008, 20:33 »

Yıldız Kayması

Geceleyin açık bir havada gökyüzünü seyrederken, çeşitli renk ve parlaklıktaki yıldızların oluşturduğu o inanılmaz ve muhteşem manzaranın içinden bir yıldızın parlak bir çizgi çizerek kayıp gittiğini muhakkak görmüşsünüzdür.

Bu sırada içinizden bir dilek tutup, bu dileğin gerçekleşmesi için de gördüğünüzden kimseye bahsetmemişsinizdir herhalde. Çünkü insanlar arasında, bir yıldız kaydığında, o yıldızın öleceği ve ölmeden önce dilek dileyenin arzusunu yerine getireceği inanışı yaygındır.

Halk arasında yıldız kayması diye tanımlanan bu olayın aslında yıldızlarla hiç bir ilgisi yoktur. Yıldızlar dünyadan milyarlarca kilometre ötedeki uzak güneşlerdir. Güneş sistemimizin içinde Güneş ve gezegenlerin çekim kuvvetleri arasında bir oraya bir buraya gezinen sayısız göktaşı vardır.

Bunlardan Dünya’nın yakınından geçerken çekim alanına girenler, hızla atmosfere dalarlar. Sürtünmeden dolayı ısınırlar, yanarlar ve arkalarında parlak, çizgi gibi bir iz bırakırlar. Sonunda tamamına yakını, düşüşün son anında görülen parlamayı takiben yok olurlar.

Yer atmosferine her yıl toplamı 15 bin ton olan 200 bin kadar göktaşı düştüğü kabul ediliyor. Bu hesaba göre yerin kütlesi 4,5 milyar yıllık ömrü içinde gelen göktaşları sayesinde epeyce artmış olması gerekiyor. Dünya’ya düşen göktaşlarının incelenmeleri sonucu içlerinde dünyada var olmayan yeni bir elemente rastlanmamıştır.

Atmosfere girdiklerinde yanan ve çoğunlukla yok olan göktaşlarına “meteor” denilirken bunlardan yere ulaşmayı başaranlara da “meteorit” deniliyor. Dünyamızın büyük bir kısmı okyanuslarla kaplı olduğundan yere ulaşabilen göktaşlarının çoğu da buralara düşerler. Ancak Dünya’nın bir çok yerinde de karalar üzerinde meteoritlerin yol açtığı izler ve çukurlar vardır.

Ülkemizde rastlanan en büyük göktaşı 25 kilogram olup Domaniç yaylasında bulunmuştur. Dünyada bilinen göktaşlarının en büyüğü ise güneybatı Afrika’da Grootfentein’de bulunan göktaşıdır ve kütlesi 80 ton kadardır.

Bugüne kadar dünyada 20 civarında insanın göktaşı isabeti nedeniyle yaralandığı tespit edilmiştir. Yani uzayda, binlerce yıl oyunca, milyarlarca kilometre yol alan bir taş, atmosfere çok uygun bir açıdan girsin, yanmadan yere kadar ulaşarak gelsin, kafanıza düşsün. İşte kısmet diye buna denilir!

Karadeniz rüzgarı

Linklerin Görülmesine izin Verilmiyor.
Linki Görebilmek için Üye Ol

(Hızlı Üye Kaydı) veya Giriş Yap

Şerefle bitirilmesi gereken En asil görevdir HAYAT. Bir lokma ekmek için Şerefini çiğnetmeye; Bir anlık eğlence için Servetini tüketmeye, Bir zamanlık mevkii için El ayak öpmeye, İnsanları ezip geçmeye, Günlük menfaatler için Onurunu terk etmeye, Bir kısım insanlara kızıp Tüm insanlara düşman Olmaya değmez bu HAYAT...
MEHMET
Admin
*

Karizma : 746

Konu Sayisi: 797

« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2008, 02:41 »

bazen ben de görüyorum. insan mutlu oluyor. özel bir durum gibi algılanıyor ya.
paylaşım için teşekkürler

Karizma nedir, nasıl karizma verilir? Tıklayın

Mail, şifre ve diğer bilgileri değiştirme. Resimli anlatım.

Profilinize resim ve kişisel imza ekleme.

Rapidshare sitesinden download. Resimli anlatım.

Sitemize dosya/resim eklemek için tıklayın.(Bilgisayarınızdakiler)

Mesajlarda başka bir sitedeki fotoğrafları göstermek.
« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2008, 02:41 »

mehmet uyar
toknomemo
Aktif Öğrenci
*

Karizma : 233

Konu Sayisi: 42

« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2008, 07:40 »

çok güzel oluyor ama bi inanç var doğrumudur bilmem herkesin bir yıldızı varmış kaydın mı o insan ölüyomuş acaba doğrumudur ???..ben o yuzden pek sevinemiyorum..

nE mUtLu TüRkÜm DiYeNe
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2008, 07:40 »

ember
Öğrenci
Küçük Laleler

Karizma : 522

Konu Sayisi: 213

(Y.Ü) Küçük LaLe..

« Yanıtla #3 : Ocak 28, 2008, 07:52 »

İstanßuLda yıLdız görünmez..! İzmir'in o tarafta dikiLi diye ßir yer var.. oraLarın yakınında da ßizim yazLığımızZ var, yaZıN oraLara gidince akşamLarı çıkıyoruzZ dışarıya. sahiL kenarına gidiyoruzZ.. YıLdızLarı izLiyoruZ... :) Orada yıLdızLar koLayLıkLa görünüyor..:) :)
ÖyLe yıLdızLAr kayıyor ki, sanki yere düşecekLermiş gißi..:) :)

PayLaşım için TeşekkürLer Mervecim...:)

»»»♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥«««  €mßeR  »»»♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥«««

HaYaT SeNi aĞLaTMaK iÇiN uĞRaŞaCaKTıR, SeN iNaDıNa GüLMeYi BaŞaRaBiLiYoRSaN HaYaT SeNDeN GiZLi aĞLaYaCaKTıR.......

»»»♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥«««  €mßeR  »»»♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥«««
sezo1517
Aktif Öğrenci
*

Karizma : 147

Konu Sayisi: 54

!...sezo...!

« Yanıtla #4 : Şubat 16, 2008, 15:44 »

paylaşımın için teşekürler...

!...FENERBAHÇE...!
zelihakinci
Moderatör
*

Karizma : 285

Konu Sayisi: 94

« Yanıtla #5 : Şubat 16, 2008, 21:42 »

Teşekkürler. Gökyüzünü seyretmeyi ben de çok severim. İlk görev yaptığım yerde gökyüzü o kadar güzel görünürdüki sanki elinizi uzatsanız yıldızları tutabilirdiniz. Sonra sehir ışıkları olmadığı için midir bilmem daha bir parlak daha bir büyük olurlardı. Bir gece gökyüzüne bakıp ne kadar güzel açık bir hava olduğunu düşünmüştüm. Sabah kapıyı açınca 1 metre karla karşılaştım. Tam bir sürpriz olmuştu.

zelihakinci

<a href="http://www.teknolojik.org/selocan.swf" target="_blank">http://www.teknolojik.org/selocan.swf</a>

karadeniz rüzgarı
öğrenci
Küçük Laleler

Karizma : 622

Konu Sayisi: 324

Y@vuz'un ve Ülkü Çoban'ın küçük l@lesi

« Yanıtla #6 : Nisan 05, 2008, 00:29 »

bazen ben de görüyorum. insan mutlu oluyor. özel bir durum gibi algılanıyor ya.
paylaşım için teşekkürler

Ben teşekkür ederim mehmet öğretmenim :)

İstanßuLda yıLdız görünmez..! İzmir'in o tarafta dikiLi diye ßir yer var.. oraLarın yakınında da ßizim yazLığımızZ var, yaZıN oraLara gidince akşamLarı çıkıyoruzZ dışarıya. sahiL kenarına gidiyoruzZ.. YıLdızLarı izLiyoruZ... :) Orada yıLdızLar koLayLıkLa görünüyor..:) :)
ÖyLe yıLdızLAr kayıyor ki, sanki yere düşecekLermiş gißi..:) :)

PayLaşım için TeşekkürLer Mervecim...:)

cemrecim yıldızlar fatsada da çok güzel gözüküyorlar gece balkonlara çıkıp yada sahile inince rahatlıkla seyredilebiliyor cnm :) yıldızları seyretmek çok hoşuma gidiyor :)

paylaşımın için teşekürler...

ben teşekkür ederim :)

Teşekkürler. Gökyüzünü seyretmeyi ben de çok severim. İlk görev yaptığım yerde gökyüzü o kadar güzel görünürdüki sanki elinizi uzatsanız yıldızları tutabilirdiniz. Sonra sehir ışıkları olmadığı için midir bilmem daha bir parlak daha bir büyük olurlardı. Bir gece gökyüzüne bakıp ne kadar güzel açık bir hava olduğunu düşünmüştüm. Sabah kapıyı açınca 1 metre karla karşılaştım. Tam bir sürpriz olmuştu.

Gerçekten süpriz olmuş zeliha öğretmenim :)

Karadeniz rüzgarı

Şerefle bitirilmesi gereken En asil görevdir HAYAT. Bir lokma ekmek için Şerefini çiğnetmeye; Bir anlık eğlence için Servetini tüketmeye, Bir zamanlık mevkii için El ayak öpmeye, İnsanları ezip geçmeye, Günlük menfaatler için Onurunu terk etmeye, Bir kısım insanlara kızıp Tüm insanlara düşman Olmaya değmez bu HAYAT...
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

Google Etiket Sitemap Sitemap2 Sitemap3 Arsiv Seo 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 146 146