Ahmet hocam yapmayın etmeyin öğrencilerin çevreye karşı duyarlı olmasının nesi kötü
fatoş hocam çevreci olmaları veya çevreye duyarlı olmaları çok güzel hatta bu anlamada onları destekledim
ilk haftalar(temel etkinlikte (grup çalışmasında) 7. sınıflarda özellikle çevre konusunu seçtim) bu yönde yönlendirmeler bile yaptım....
mesala öğrenci sorun olarak çevre kirliğini gösteriyordu bunu bir ürüne dönüştürebilmesi için nereden başlayalım, hangi konuyu ele alalım. kimin için yapalım nasıl bir çözüm üretelim vb gibi sorularla öğrencileri ürün üzerinden sorunu çözmeye yönelik bir çalışmaya yönlendiriyordum.... ama tüm öğrencileri işin kolayına kaçarak çevre konusunu seçiyor ve ürüne yönelemiyordu...
davranış değiştirme veya kurallar geliştirmeye çalışıyordu. bundan dolayı kısmen yasaklamak zorunda kaldım. çocuklarada hak vermiyor değilim ezberci sistemde yetiştikleri için başka yönlere yönelmekten ve fikir üretmekten korkar olmuşlar....
hocam ben üç hafta önce yeni konuya giriş yaptım ve hala sorun kısmında belirlenen çözümü belirleyemedik.
çünkü öğrenci ya kurgu kuşağında takılıyor yada davranış ve kurallar belirlemeye çalışıyor....
kendi çevresindeki sorunların farkına varamiyor ki bu birinci kazanımımız gerçekleşmemesi demektir....
seçtiğiniz sorunlar mutlaka sizin çevrenizdeki sorunlar hatta sizin sorunlarınız olacak diyorum...
ben işin kolay yönünü buldum artık basit bir örnek veriyorum. ve kelimelerin altını çiziyorum
örneğin çantanın taşınma zorluğu. zorluğun altını çiziyorum bu bir sorunmudur ? diyorum
- evet.
çantanın altını çiziyorum bu bir ürünmüdür,
- evet
o zaman benim bu sorunum ürüne dayalı bir sorunmudur?
- evet cevabını alıyorum ve öğrencileri bu şekilde ürüne yönlendiriyorum.....